Гюнай Хюсмен и Муса Палев са обвинени в нарушаване на партийната дисциплина

 

Вътрешнопартиен трус удари ДПС. Парламентарната група на движението изключи двама депутати. Гюнай Хюсмен и Муса Палев са обвинени в нарушаване на партийната дисциплина и призовани да напуснат Народното събрание. 

 

Хюсмен и Палев са избрани за народни представители с преференция. Това, оказва се, е и грехът им, защото преди изборите всички кандидати от ДПС дали мъжка дума - дори и да има такъв вот, "да не бъде консумиран". 

Още по темата

 

С други думи избраният с преференция да се откаже сам от мандат в парламента и да запази мястото за този, който партията е определила. Хюсмен и Палев обаче не го направили.

 

Повече от месец партията безуспешно опитвала да изгони двамата депутати от парламента. Така се стигнало и до наказанието. Пред Нова телевизия Муса Палев заяви, че не разбира мотивите на колегите си и отрече да си е правил лична кампания. Междувременно обаче в парламентарните кулоари плъзна друг слух. 

 

"Дано това да не е някаква сделка ДПС-ГЕРБ. Или просто купуване на депутати и сега да се прави кворум с госпожица Баракова и двама независими от ДПС”, коментира Николай Бареков. 

 

Сметката е, че заедно с тримата независими управляващите от ГЕРБ и Реформаторският блок ще имат 121 гласа. Радан Кънев от своя страна коментира, че "това е аритметика за първолаци”.

 

„Нищо общо нямаме с ДПС, нито с напусналите депутати. Това са вътрешнопартийни проблеми”, заяви Красимир Велчев. 

 

ДПС е пословично с организацията си, която вкарва в парламента точно и предварително определени хора. Неподчинението на двамата депутати остави извън него доктор Нигяр Джафер и Ахмед Башев.