Новите мерки за контрол на пътя вече са факт на хартия

 

От днес новите мерки за контрол на пътя вече са факт... на хартия. На практика, обаче, не могат да се прилагат напълно. Мерките въвеждат куп ограничения за проверки на пътя, а целта е намаляване на корупцията.  Според шофьорите има пробойни в новите правила има. Те    коментират, че на практика ще има пълна липса на контрол. 

 

Вече само катаджиите могат да ни спират, при това на специално заградено с конуси място, което предварително е обявено в интернет. И единствено така те ще могат да следят за шофиране с предпазни колани или за говорене по телефон. На останалите полицаи им е забранено да ни спират.„Другите полицаи имат право да спират само при общоопасна ситуация и сигнал за сериозно нарушение на обществения ред”, обясни Росен Рапчев,  началник сектор „Охранителна полиция” 

 

Малките улички и булевардите, на които не може да се отбие движението, на практика остават без контрол, смятат шофьорите. Защото засега там никой няма право да ни спре. „В най-скоро време ще монтираме на всеки автомобил технически средства, с които се записва видео и звук, и после всеки може да спира и самостоятелно”, уточни Рапчев. „Контролът ще бъде занижен при всички положения”, убеден е и Дойчин Балчев, който е председател на автомобилен клуб. 

 

Преминаването на червен светофар или отнемането на предимството на пешеходци ще се контролира само от системите за видеонаблюдение. Дори да минем на червено пред погледа на някой полицай, той няма да може да ни спре и да ни глоби на място. Ще трябва да пише доклад и да ни вика в районното полицейско управление.

 

Идеята е да се избегне прекият контакт между полицай и шофьор. Вместо надежда за по-голям контрол на пътя обаче, новите правила донесоха на шофьорите надежда за повече самоконтрол на шофьорите. Дали от мерките има ефект и какъв е той от МВР ще си направят изводите след два месеца.