В понеделник на извънредно заседание в Министерски съвет ще обсъдят бюджета за догодина

След почти 3 часа дискусии по бюджет 2015 стана ясно, че синдикатите са категорично против. Работодателите също имаха критики, но все пак подкрепиха проекта. 

 

На упреците, че в закона няма и помен от реформи финансовият министър Владислав Горанов поиска "бизнесът да е по-смирен", защото без правителство едва ли би работил по-лесно.

 

Това, че се залага поемането на нов дълг от над 8 милиарда лева Горанов определи като не толкова драматично, докато и синдикати, и работодатели са притеснени от това задлъжняване.

 

Въпросът за минималната работна заплата, която според финансовия министър трябва да се замрази на 340 лв., а според социалния - да се вдигне на 380 лв., остава в ръцете на премиера. В понеделник на извънредно заседание в Министерски съвет ще обсъдят бюджета за догодина. 

 

Още от утре започват разговори по пенсионната реформа, като целта е да се намери формула, различна от увеличаване на стаж и възраст за пенсиониране с по 4 месеца на година.

 

Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че въпреки това е доволен от дискусията и според него тя е била конструктивна и щяла да бъде полезна за довършването на работата по бюджета. Той заяви още, че представителите на синдикатите са подчертали несъгласията, но е изразен консенсус, че след свръхдефицита от тази година трябва да се направи всичко възможно да не се навлезе в такава процедура и следващата година. 

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира от своя страна, че са останали със своите различия и тревога по отношение на работните места и доходи на българските граждани. "Даваме си сметка, че правителството е на няколко седмици и не може да носи пълната отговорност за състоянието на нещата в България, но в бюджета за 2015 година очакваме да видим стъпките за промяна на сегашната картина, а за съжаление не ги виждаме", заяви той след края на заседанието на НСТС. 

 

Заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че остават с надежда, че ще бъдат преразгледани някои от позициите и по-специално по отношение на замразяването на минималната работна заплата.

 

Димитър Бранков от Българска стопанска камара пък коментира, че проектобюджетът е без мотиви