Девет села в Белоградчишко - седмица без ток

 

Втора седмица - бедствия. В Южна България остава критично заради проливните дъждове и преливащите реки. Най-тежко е в Ямбол и Елхово.

 

Водата в индустриалната зона край Тунджа от няколко дни на места е до половин метър. Над 600 работници са си вкъщи, а собствениците на цехове проверяват през час дали нивото на водата вътре не спада.

 

Всички машини в цеха на Никофор Нейчев са под вода. До преди пет дни е произвеждал хидравлични цилиндри.

 

Същото е положението в още 50 фирми, които са под вода. Тя е дошла от подпочвени води и канализацията, която е под нивото на Тунджа.

 

Десетки къщи в Ямболско са под вода. На няколкостотин метра от индустриалната зона вече трети ден Бисер Караиванов строи дига около дома си, но водата съвсем скоро ще я прескочи. Според хората проблемите на това място са от малък канал, който не е почистван от години и при по-сериозни дъждове винаги се разлива.

 

Синоптиците предупреждават за ново усложняване на обстановката в Южна и Северна България. За утрешния ден в почти цялата страна са обявени предупредителни кодове за обилни валежи. За областите Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол е обявен оранжев код, като там на места се очакват около и над 40 литра на квадратен метър. За останалата по-голяма част от страната кодът е жълт. В Северна България ще вали сняг, а в южна - дъжд. В Източна България ще духа и силен север-североизточен вятър, като на места ще достига до 70 км в час. В северозападните райони и в Лудогорието ще има условия за поледици. В тази усложнена обстановка и шофьорите и хората в критичните райони трябва да бъдат много внимателни.

 

В област Видин още има населени места без ток. Девет села в община Белоградчик са на тъмно вече цяла седмица. От тази сутрин вече навсякъде има вода. Сигнали за бедстващи хора няма.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.