И днес отец Евгений продължава да дава сила и кураж на хората в светата обител

Отец Евгений от Клисурския манастир бе духовникът, който не се поколеба да хвърли расото, за да помага при водното бедствие, което преживя Берковица.


Септември в Берковица бяха наводнени десетки домове от голяма приливна вълна. Няколко къщи падат пред очите на хората. Един от първите, който се отзова да помогне тогава е отец Евгени от Клисурския манастир.


Месеци по-късно идва отново на най-критичната точка до реката.


„Водата минаваше през целия град, аз с машината бях застанал тук и бутах тази сграда, която е паднала. И така вкарахме реката, една част от реката е вкарахме вътре в коритото като отпушихме вече моста, тръгна надолу реката и се освободи града от водния потоп”, обясни отец Евгени.


Следите на бедствието все още се виждат по улиците на Берковица. Според хората, отецът е дошъл като спасение в критичния момент.


„Малко безстрашно подходих, макар че в такъв момент човек, трябва и да се съобразява с обстановката”, спомня си той.


И днес отец Евгений продължава да дава сила и кураж на хората в светата обител.


„Да вярват в себе си и когато се случи такова изпитание да се борим истински, за да преодоляваме всяка една трудност”, казва отец Евгений.


Багерът на отец Евгений с който влезе в реката сега е на ремонт. Отецът се надява скоро да е готов, за да може да почиства от снега пътят до манастира.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова