Хората ще трябва да кажат дали искат задължително гласуване

 

След три седмици ваканция депутатите се завърнаха в Народното събрание. В декларациите си политическите лидери твърде общо обясняваха какво точно ще работят по време на тази сесия. Те говориха общо за нужните промени в социалната, образователната, здравната система. 

 

 Едно е сигурно обаче - през есента ще се проведе референдум на изборна тема „Гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване”, заяви Цветан Цветанов, който е начело на парламентарната група на ГЕРБ.  Премиерът Бойко Борисов обаче е на обратно мнение по темата. Партньорите на ГЕРБ също не са на едно и също мнение по въпроса, затова решението вероятно ще вземат гражданите през октомври.

 

 „Заедно с местните избори ще бъде проведен референдум, на който ще попитаме хората дали искат задължително гласуване. Възможно е да има и други въпроси, свързани с Изборния кодекс”, обясни Найден Зеленогорски от парламентарната група на Реформаторския блок. 

 

От БСП също ще дадат рамо за народното допитване, но имат и други  идеи. „Аз ще предложа в бюлетината да има квадратче за „вот против всички”, защото така ще е по-коректно към българския избирател”, коментира Мая Манолова от коалиция БСП-Лява България, но не стана ясно какво би последвало, ако квадратчето срещу всички събере най-много гласове.

 

От ДПС днес напомниха за неприязънта си към Патриотите в управлението и поискаха нови избори, с които те да  бъдат отстранени от властта. Патриотите им отвърнаха по подобен начин. „Продължаваме да настояваме за пълното отстраняване на ДПС от структурите на властта”, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.