Той поиска да бъде екстрадиран във Франция, за да се запознае с доказателствата срещу него

Арестуваният заради участие в терористична група фрaнцузин Фриц Жоашен заяви, че е невинен. В интервю пред Нова от ареста в Хасково той поиска да бъде екстрадиран във Франция, за да се запознае с доказателствата срещу него. Хасковският окръжен съд ще заседава днес през един час по двете искания на Франция за екстрадирането на 29-годишния мъж.

 

Фриц-Жоли Жоашен е на 29 години. Живее в Париж и работи, но не казва какво. Не иска да покаже и лицето си, въпреки че то вече обиколи световните медии. Той беше арестуван на „Капитан Андреево” на път за Турция заради оплакване на съпругата му, че е отвлякъл 3-годишното им дете и че изповядва радикален ислям. На религиозни теми обаче не иска да говори. Няколко дни по-късно, докато вече беше в ареста, за него пристигна и нова заповед за задържане, този път за участие в терористична група заедно с единия от братята Куаши – автори на атентата в списание "Шарли Ебдо". Той заяви, че е невинен по всички обвинения.

 

Жоашен често е пътувал до Близкия Изток, но при залавянето му бил тръгнал за Турция на ваканция заедно с приятелка. Отрече да познава други от посочените за терористи, освен единия от братята Куаши.

 

Отношенията между двамата всъщност започнали от детството им, но били по-скоро работни. Фриц Жоашен осъди убийствата и заяви, че е съпричастен с кампанията „Аз съм Шарли”.

 

Пред съда днес Жоашен ще поиска да бъде есктрадиран във Франция, за да има възможност да докаже своята невинност. Дори и да бъде оневинен обаче животът му със сигурност ще се промени.

 

Ако Жоашен потвърди желанието си да бъде екстрадиран във Франция пред съда днес, това ще стане възможно до 10 дни. 

 

Репортер: Димитър Иванов