Тодор Караиванов е оказал съпротива при арества, съобщиха официално от прокуратурата

 

Началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов е бил задържан с подкуп, съобщиха от прокуратурата в официално изявление. Вчера вечерта в течение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа - първият в размер на 600 лв., вторият - в размер на 600 евро, установиха разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива.  

 

Два дни, след като беше награден за професионалната си работа от директора на Агенция „Митници”, Караиванов е пресрещнат пред сградата на митницата. Опитал е да избяга, но е заловен и според очевидци е бил проснат на земята в продължение на час, докато бъде претърсена колата му. Никой от служителите в Митница Свиленград или работещите наоколо обаче не призна да е видял нещо.

Още по темата

 

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв., както и още над 12 000 евро. В жилището на Караиванов са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

 

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство срещу Караиванов в понеделник. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС. В рамките на операцията са били 
разпитани множество свидетел. Прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

 

Караиванов ще бъде привлечен като обвиняем. Той ще бъде задържан до 72 часа с прокурорско постановление. Предстои да бъде внесено и искане за постоянна мярка за неотклонение. Следствените действия продължават и към момента.

 

Междувременно днес хасковският съд оправда обвинените във взимане на рушвети митничари, които бяха задържани през 2010 година. Преди две седмици заместник-началникът на Митница Свиленград Георги Костадинов, който беше заловен с наркотици миналата година, се върна на работа. 

 

Репортер: Димитър Иванов