Тирове изнасят тонове дървесина в чужбина

 

 

Изнасяме Странджа зад граница. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев сигнализира, че се сече поголовно, вероятно законно, но напълно безогледно.  По думите му с тирове-кервани се изнася гората от Малко Търново към пристанището в Бургас.

 

Екип на Нова посети района и завари камион, който трябваше да натовари поредния тир с дървесина от Странджа. След като служителят на Горското стопанство, който трябва да контролира процеса, видя камерата, върна машината обратно в гората и се скри. Водачът на тира обясни, че само той ще извози 25 тона дървесина.
 
 

"Вечер засичаме камиони,които се движат немаркирани,без регистрационни номера в неизвестна посока- посока Турция. За Родопите знаем, че вечер минават границата без преминават КПП-та директно през черните пътища", разказва Норар Бохосян-жител на с.Младежко.

 

На въпроса има ли незаконна сеч  на територията на Странджа, Венелин Радков- директор РДГ-Бургас, отговори: "Нашите проверки през 2014 година не са констатирали подобен род нарушения. Нарушенията са от съвсем друг характер". 


 Хората в Младежко обаче не вярват.Разказват, че се сече от години, но толкова много  като през тази година не са виждали. Подозират, че изсичането на гората е причина и за сполетелите ги наводнения. 
 

Кметът на Малко Търново не смята да се откаже от борбата си, но иска и намеса на министерството на земеделието и храните

 
 

Репортер: Цеца Алексова