В 65% от случаите българинът умира от сърдечно-съдови заболявания

Българинът се страхува най-много от онкологични заболявания, боледува най-много от алергии, а в 65% от случаите умира от сърдечно-съдови заболявания. Това показва статистика, представена от кардиолози по време на дискусия в парламента.

 

От думите на здравния министър д-р Петър Москов стана ясно, че от догодина Здравната каса няма да плаща на инвазивни лаборатории, които правят изследвания на здрави хора. Дали лабораториите злоупотребяват щяло да става ясно след проверки. Към момента у нас има около 50 подобни лаборатории, в които се правят изследвания на сърдечно-съдовата система, пише dariknews.bg

 

"У нас има инвазивни лаборатории, в които 70% от изследванията са направени на здрави хора. Това е инвазивна процедура и означава възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт върху всеки един от тези хора”, заяви Москов. 

 

Все още обаче са разнопосочни мненията по отношение на това кой точно ще осъществява въпросния контрол. Според Москов това ще са Здравната каса, Лекарския съюз и Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

 

Според националния консултант по кардиохирургия Проф. Генчо Начев в момента у нас има 48 инвазивни лаборатории, които никой не контролира. По думите му това трябва да се промени, за да се спре системата за пране на пари в здравеопазването.