Неговото състояние бе оценено от списание "Форбс" на 15,4 млрд. долара

Генералният директор на "Норникел" и президент на компанията "Интеррос" Владимир Потанин за първи път оглави класацията на 200-те най-богати бизнесмени в Русия според сп. "Форбс". Неговото състояние е оценено от списанието на 15,4 млрд. долара.

 

За една година състоянието на милиардела, който при предишната класация беше на осмо място, е нараснало с 2,8 млрд. долара.

 

На второ място в списъка на имотните руснаци е съсобственика на "Альфа-групп" Михаил Фридман. В първата десетка влизат също съсобственикът на "Реновы" Виктор Векселберг (14,2 млрд. долара), генералният директор на "Северстал" Алексей Мордашов (13 млрд.), президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов (12,2 млрд.), председателят на управата на "Новатек" Леонид Михелсон (11,7 млрд.), главният акционер на НЛМК Владимир Лисин (11,6 млрд.), собственикът на Volga Group Генадий Тимченко (10,7 млрд.) и собственикът на "Онексим" Михаил Прохоров (9,9 млрд.). Роман Абрамович е на 12-о място със състояние от 9,1 млрд. долара.

 

Съвкупното състояние на 200-те най-богати бизнесмени в Русия през 2015 г. се е съкратило на 408 млрд. долара от 481 млрд. през 2014 г. Броят на доларовите милиардери също е намалял – от 111 на 88, съобщава "Форбс", цитиран от БГНЕС.

 

В класацията за тази година има 11 нови имена, сред които е и една жена – Олга Белявцева, съсоибственик на завода "Прогресс", който произвежда детски храни "ФрутоНяня" и минералната вода "Липецкий бювет".