Финансовият министър е бил упълномощен да преговаря за съвсем различна сума

Преговорите за заема от 16 млрд. лева са водени без мандат и той е противоконституционен. Такова мнение изрази председателят на БСП Михаил Миков пред Дарик радио, цитиран от пресцентъра на партията.

 

Миков уточни, че когато се водят преговорите финансовият министър е бил упълномощен от Министерския съвет за един съвсем различен размер от този.

 

„По време на обсъждането беше отнето правото на народни представители да правят предложения за второ четене, включително и внесени в деловодството. Хубаво е, когато се говори за върховенство на закона, да се отнася за всички“, каза още той.

 

Миков е категоричен, че санкциите срещу Русия са вредни и за България, и за ЕС, и не водят до политическо нормализиране на ситуацията в Украйна, а затрудняват политическите контакти и трябва да бъдат отменени.

 

„Предложихме на вниманието на НС решение, което да задължи правителството да предприеме действия по отмяната им, но беше отхвърлено“, заяви той. Миков подчерта, че не е имало много аргументи от страна на правителството и управляващите защо са нужни тези санкции.

 

Миков е на мнение, че АБВ може да бъде полезна, ако може да влияе на правителствената политика по въпросите на отношенията с Русия. „И това не става с ходене в Москва, а с ясна позиция тук, в България“, каза  Миков. 


Освен това Миков заяви, че българинът живее в крайно несправедливо общество, а днешното управление не дава да се случва социална държава.


„Перспективите пред България се затварят от последните няколко месеца, откакто е това управление“, заяви Миков. Той даде пример с решението на Русия след 2019 година да не продължава договора с Украйна за транзит. Според него би трябвало веднага в България да има много оживена дискусия и правителството да е готово да даде важните отговори на индустрията и гражданите какво се случва с България, когато тя от една транзитираща страна се превръща в един доста скромен потребител на синьо гориво.

 

„Как се осигурява българската индустрия, какво се случва с газопреносната система на България, изграждана по съвсем друга философия  - страната ни да доставя газ и на съседните страни, в какви срокове ще бъдат прословутите интерконектори. Знаете, че с Румъния вече 3-4 години не могат да се уцелят тръбите под Дунав от двете страни, така го правят“, допълни той.

 

Друга тема, според него, е за инфраструктурните трасета, извън тези за енергоносители, които също има риск да заобиколят България и коридор 10 да изпревари коридор 4. „Човек ще го види, ако пътува между Видин и София. Прекрасният Дунав мост, който скоро ще направи над 1 млн. преминали автомобили и сигурно ще има ПР-ска акция, а в същото време е хубаво да се види по какъв път се движат тези автомобили между Видин и Монтана най-вече. Това унищожава предимствата на България като инфраструктурен център на Балканите“, коментира председателят на левицата. 


„Няма предложения и конституционен проект, а само приказки. Доста често те не стигат до законодателна реализация“. С тези думи председателят на БСП коментира идеята за промяна в Конституцията. Според него няма сериозни мотиви за разделяне на ВСС на прокурорска и съдийска колегия. По неговите думи това ще затвори още повече отделните съсловия вътре в системата и ще изолира обществения надзор върху дейността, участието на преподаватели от юридическите факултети, адвокати и други юристи.

 

Председателят на БСП е на мнение, че възможността главният прокурор да разваля търговски сделки за срок от 48 часа, е добре за укрепване на държавата, защото според него тя сега практически е разпусната, но припомни, че управляващите са се отказали от това предложение.  

 

По повод идеята за референдум с местния вот за изборните правила, Миков коментира, че между президента и мнозинството има несъгласие по този въпрос или опит за прехвърляне на отговорност върху гражданите по въпроси, в които самите инициатори не са особено убедени. 

 

Информация: dariknews.bg