Розовите домати ще се продават за 4-5 лева, твърдят производители
„Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева”. Това заяви в „Здравей, България” Атанаска Минева, производител на домати, която има 7 декара оранжерии край Първомай.
„С около 20% са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година”, подчерта Минева, която „През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството”, твърди тя. "Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира тя.
"Подпомагането се е увеличило с пет пъти, всички производители на зеленчуци ще получат пет пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев.
„Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано”, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.
„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена”, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.
„Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция”, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-министърът на земеделието и горите Васил Грудев.
Търговията на най-голямата борса в Южна България в момента е в разгара си. Най-търсената и най-дефицитната стока в момента са марулите. Въпреки че цената им стигна рекордните 3 лева за бройка, в момента марули рядко се намират. Но там, където ги има свършват за броени минути.
В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба. Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.
„Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев”, разказа Данаил Стефанов.
Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. Според Данаил не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.
За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква се тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.
Едно е сигурно. И за този Гергьовден ще ядем вносни зеленчуци и плодове от Гърция, Турция, Македония и Албания. Поне засега цените им са по-евтини от българските стоки.