Фонтанът е дело на италианския скулптор Арнолдо Дзоки

 

Възстановената композиция на фонтана Деметра в Пловдив отново е на мястото си в началото на Цар Симеоновата градина, а в събота ще потекат и водните струи, информира БГНЕС.

 

Така след много спорове, след години занемаряване и откровени посегателства, едно от най- любопитните места на града възвръща автентичния си вид.

 

Фонтанът Деметра е дело на италианския скулптор Арнолдо Дзоки и печели конкурс в Белгия. Подарен е на княз Фердинанд по повод сватбата му, а по- късно той го дарява на Пловдив заради Първото българско изложение през 1892 година. Възрастта на фонтана е над 120 години, а поне от 20 той само се съсипваше. Дали може да се възстанови или това е невъзможно, беше спор, който можеха да решат единствено реставраторите в хода на дейностите.

 

Общината рискува и го свали, а специалистите от "Реставрация" АД Пловдив опровергаха предишна експертиза и успяха да съживят Деметра.

 

Кметът Иван Тотев днес благодари дори на крадците, които по някакъв случаен начин са оставили все пак по един елемент от всички, така че възстановяването е станало възможно.

 

"Композицията е от чугун, а този метал не ръждясва", каза един от най-важните хора в процеса по реставрацията - химикът Георги Пенчев. Той обясни, че са отстранили наносите и са нанесли патина.

 

Преди време зелената патина по паметника е довела до убеждението, че той е направен от бронз и затова не може да се възстанови, но след като е станало ясно, че е от чугун, проблемите са станали по-малко. В последните години почти изцяло от композицията липсваха четирите херувимчета на постамента. Сега и те са налице, само едно от тях е трябвало да бъде направено отново, останалите са били възстановявани по елементи.