Председателят на ЕК не иска да коментира шпионския скандал по оста Брюксел - Берлин - Вашингтон

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер не пожела да коментира избухналия СРС-скандал между Брюксел и Вашингтон.

 

Той бе помолен да даде позицията си относно последствията от скандала около предполагаемото използване на възможностите на германското разузнаване от американската Агенция за национална сигурност (АНС) за следене на европейски лидери като президента Франсоа Оланд или ръководството на Еврокомисията. „Спецслужбите трудно биват контролирани”, отсече той, цитиран от руската агенция РИА Новости.

 

Както съобщи по-рано в четвъртък NovaNews, разузнаването на ФРГ е помагало на американската АНС и е следяло френски дипломати и високопоставени служители на ЕК, както и частни европейски компании.

 

Германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung („Зюддойче цайтунг”) твърди, че германското разузнаване е помагало на АНС в „политическия шпионаж“ и е следяло френския външен министър, Елисейския дворец и централата на Еврокомисията.

 

В понеделник германският таблоид Bild („Билд”) публикува статия, в която разкрива, че службата на германския канцлер Ангела Меркел е била „информирана за шпионажа през 2008 година, но не е реагирала”.

 

Както е известно, преди година хакерът-беглец на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън твърдеше, че щатските служби са подслушвали телефоните на Меркел, която постави въпроса пред президента Барак Обама.