Имуномоделиращ ефект регулира белия, червения и тромбоцитен ред

Здравецът привлича със своя неповторим аромат. Стари билкари са ме учили, че вкъщи винаги трябва да имаш здравец. Неговият имуномоделиращ ефект се отразява на кръвните клетки, регулирайки белия, червения и тромбоцитния ред”. Това заяви в студиото на „На кафе” д-р Мария Папазова. По думите ѝ билката влияе изключително добре при безсъние и съдречна невроза.

 

Рецепта за воден извлек от корени на здравец помага при високо кръвно налягане, сърцебиене, безсъние и неврастения.

 

Здравецът се разпространява като бурен и има 422 вида. Смята се, че родината на билката е Източното Средиземноморие, но се е разселил навсякъде по света. Полезните свойства на растението са навсякъде – в листата, дръжките, цветовете и коренището.  

 

 

Кръвният здравец има специфични качества – има хепатопротективно действие и пряко влияе на черния дроб. При химио и лъчевъздействие има мощно антиоксидантно действие. А при тромбоцитопения увеличава тромбоцитите.

 

Веселин Петков е един от българските учени, изследвал лечебните свойства на здравеца. Разпространено е вярването, че здравецът бързо сваля високото кръвно налягане, ако се изядат 2-3 свежи листа от него.

 

Интерести факти за лечебните свойства на здравеца разказа билкарят Иван Иванов. Той даде специално за зрителите на Нова телевизия няколко рецепти с ценната билка. Една от тях е за чай от листа и цветове на здравец.

 

Повече по темата гледайте в прикачените видеофайлове.