Има пробив в сигурността на изпитите

 

Има пробив в сигурността на матурите. Въпреки драконовите мерки за сигурност екип на Нова разкри търговия с верни отговори.

 

Броени дни преди матурата във Фейсбук валят оферти за верни отговори на ниски цени. Свързваме се с човек, който в интернет предлага верните отговори на матурите по български език и по география. В пакет – срещу 200 лева.

 

Срещаме се с продавача - разказва ни, че е в този "бизнес" от четири години. И ни разкрива правилата…

 

Денят на матурата - чакаме на телефона, за да видим дали наистина има изтичане на информация или находчив измамник просто ни е взел парите за нищо.

 

Часът е 9:30. Получаваме обещания есемес с отговорите на матурата по български език. Час и половина след началото на изпита.

 

Няколко часа по-късно сверяваме купените отговори с верните, изпратени от МОН. И окончателно разбираме, че схемата работи - от 40 отговора продавачът е объркал само един.
Да купиш матурите - цена 100 лева. Честито завършване!

 

Докато ние призоваваме учениците да не приписват, да разчитат на себе си и собствените си знания, оказва се системата позволява да съществува търговия на черно, за сметка на знанията на децата ни.

 

А какъв е отговорът на министерството – гледайте във видеото!

 

Ние продължаваме да следим тази тема. И утре в сутрешния блок ще търсим отговор на въпроса как беше допуснат течът на информация и кой е виновен. Гледайте „Здравей, България”  утре в 8.00! 

 

Стажант-репортер: Деница Красимирова