Все по-голям става интересът сред фермерите за директна продажба на продуктите си
Видео: БГНЕС
Изложението "Зелени дни" приканва посетителите си с родно производство на мляко, мед, сирене, плодове и зеленчуци.
Генчо Христов, представител на Фондация за биологично земеделие "Био вселена", представя няколко ферми, които произвеждат фермерски продукти. Те преработват собствено мляко от собствени животни в малки фермерски мандри.
Ферма в село Васил Левски, Карлово, отглежда около 150 бивола и около 500 овце, а на изложението предлага овче сирене и биволско кисело мляко. Фермата е на Подбалканския път между Карлово и Калофер и стените й са стъклени. Така всеки, който желае може да разбере повече за млякото, което си купува и да види как се произвежда, пише БГНЕС.
Все по-голям става интересът сред фермерите за директна продажба на продуктите си. В България официално има около 15-16 малки семейни ферми.
Даниела Костова, производител на био зеленчуци и плодове, разказа, че био продуктите се отглеждат без всякакви химични пестициди, торове и препарати за растителна защита. Сега най-много се купуват зелените салати, краставиците, черни, розови и къдрави домати, както и черно и жълто чери.
Теодор Пушканов е от село Мелене, Монтанска област. От 2002 г. се занимава с производство на мед, а професионално от 2008 г. Тогава стартира с 60-70 кошера, сега стопанството му наброява 150.