Спреят е за болни от множествена склероза

Белгийският министър на здравеопазването Маги де Блок е узаконила първото в страната лекарство, съдържащо активната съставка на марихуаната, съобщиха местните медии, цитирани от БТА. Уточнява се, че медикаментът е под формата на спрей и се използва от болни от множествена склероза. Лекарството ще може да бъде купувано и използвано само с рецепта.

 

Новият указ, който разрешава продажбата на препарата в аптеките, се очаква да влезе в сила до края на месеца. Маги де Блок, лекар по професия и най-харесваният политик в Белгия, изрази своята подкрепа за узаконяване на медицинската употреба на марихуана в страната преди няколко месеца. Първоначално прозвучаха критики от националистите, но без широк обществен дебат днес се съобщава, че намеренията са били изпълнени.

 

За разлика от съседна Холандия, Белгия разглежда притежанието и употребата на марихуана като престъпление. Според свидетелства на местни граждани и медии, полицията и съдът проявяват търпимост към притежанието на количества до три грама от този наркотик, но наказанията са тежки при шофиране под неговото въздействие. Узаконеното сега лекарство съдържа активната психотропна съставка на марихуаната тетрахидроканабинол. Медицински издания уточняват, че марихуаната не лекува, но забавя развитието на множествената склероза.

 

Преди два месеца американският щат Джорджия стана 24-ия щат, който легализира марихуаната за медицински цели.

 

А в Гърция стотици призоваха за леализиране на марихуаната на нетрадиционен протест - вижте го във видеото.