"Някои от тези мерки са забавени, а други не дават нужния ефект", добави той

Според анализи на Министерството на финансите съществува възможност да има дебат относно бюджета на Националната здравноосигурителна каса наесен. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушването си в бюджетната комисия към НС, цитиран от БГНЕС.

 

Горанов посочи, че мерките, които се предлагат в здравния сектор, трябва да подобрят ефективността на разходите и да направят системата предвидима.

 

"Някои от тези мерки са забавени, а други не дават нужния ефект. Трябва да сме внимателни. Ще продължаваме да настояваме за такъв относно здравния бюджет като общо изпълнение", увери Горанов.

 

Министърът а финансите припомни, че през 2014 година и управляващото, и служебното правителство са били подложени на натиск заради разходите в здравния бюджет.

 

Отчитаме близо 1,1 млрд. лв. излишък, приходите и помощите към края на месец май са 13,8 млрд. лв. или около 45,5% от разчетите за годината. Данъчни приходи нарастват с около 9%-спрямо миналата година. Неданъчните приходи са с 11,1 % повече от предходния период и са в размер на 178 млн. лв. 11,1 млрд. лв. е размерът на фискалния резерв към 31 май. Преките данъци са малко над 2 млрд.лв., косвените данъци са близо 5 млн. лв.", отговори Горанов на въпрос на ГЕРБ за изпълнението на бюджета към 31 май.

 

"Към момента около 100 млн. лв. са възстановени на общините за завършване на окончателните етапи на своите проекти по оперативните програми", съобщи Горанов.

 

От НАП и Митниците към 30 юни има около 1,5 млрд. лв. номинално повече постъпления.

 

"Това нямаше как да се случи без измененията в законодателството. В този смисъл усилията и консенсусът за подобряване на приходната база дават резултат. Имаме основание да мислим, че ще спазим ангажимента си по време на дебата и бюджетният дефицит няма да надхвърли 3% от БВП", добави Горанов.