Причината - мизерни условия на труд и ниски заплати

 

Ужасяваща оскъдица и мизерни заплати. Срещу това протестират близо 600 служители на Агенцията за борба с градушките в цялата страна.

 

"Сложили сме един найлон горе за пет лева да не тече и така."Откога тук не е правен дори и минимален ремонт? За последните пет шест години не си спомням. Орязаха ни парите...само взимат от нас", коментира Владилен Борисов, служител в базата на Агенцията за борба с градушките в монтанското село Долно Церовене. 

 

Мъжете прекарват по 36 часа на базата в готовност да изстрелват ракети. А причина за недоволството им са мизерните условия на труд и ниските заплати.

 

"Заплатата ми е 320 лева чисто. Десет дежурства давам по 36 часа, плащам си горивото, пътя, храна и това е", заяви Борисов. 

 

Заплатите на служителите не са коригирани за последните осем години.

 

"Минималната работна заплата се повишава, а стойността на заплатите тук не са мръднали и стотинка нагоре, а слизат надолу",  казва Валентин Порчев, председател на синдикалната организация на КНСБ.

 

А тази година бюджетът на дружеството е орязан с 10%. Според служителите, за да функционира нормално дружеството, в него трябва да работят близо 800 души. В момента обаче те са с 200 по-малко.

 

Хората дават срок на правителството до септември да изпълни исканията им. Ако това не се случи, хората са категорични, че ще напуснат работните си места и ще излязат в ефективни стачни действия.

 

Репортер: Биляна Борисова