Всеки работник ще бъде уведомяван писмено до края на януари колко отпуска му остава

 

Въвеждат нови правила за отпуските и работното време. Те бяха обсъдени по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се с измененията в Кодекса на труда да отпаднат графиците за отпуск и да се въведе гъвкавото работно време.

 

По думите на социалния министър Ивайло Калфин като цяло Наредбата за работното време, почивките и отпуските се приема от социалните партньори, но призна, че по някои от текстовете е имало редакционни възражения.

 

 

Второто нещо, което е обсъдено и е прието, е всеки работник да бъде писмено уведомен до края на януари за това колко отпуска му остава и трябва да използва, защото иначе ще бъде загубена.

 

"Имаше възражение от работодателите, че това е допълнително натоварване. В същото време всеки работодател е длъжен, когато работникът поиска справка от трудовото досие, включително и за отпуските, да я получи", заяви Калфин.

 

Заради несъгласие на КНСБ няма обща позиция по промяната на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, но тя по думите на вицепремиера ще бъде внесена в Министерския съвет. Промяната е свързана с това след приемането на еднодневните трудови договори в Кодекса на труда, да не се губи правото на социални плащания, включително за гарантиран минимален доход и помощи за отопление за хора, които имат еднодневен договор в рамките на 90 дни годишно.

 

"За да бъдат спокойни хората, че за краткосрочна работа няма да загубят социалните си помощи, предлагаме да не се отчита като доход и да не се спират социални помощи заради дневните трудови договори", каза Ивайло Калфин.

 

Председателят на БТТП Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът възразява срещу всяко едно допълнително натоварване на работодателя.

 

"По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени", каза Симеонов.

 

"Досега работодателят следваше да уведоми Инспекцията по труда, когато възнамерява да удължи работното време. Не е вярно обаче, че към момента такъв законов текст има. Текстът, който съществува в момента, задължава работодателя да се консултира със синдикатите, ако има такива в предприятието, но не и да им връчи финалното решение", категорична беше Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", която представи позицията на синдикатите.

 

От своя страна председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира, че няма законова основа за новото задължение на работодателите да уведомяват писмено работниците за това колко отпуска им остава.

 

"Ако това предложение мине, ще го атакуваме в Административния съд, защото искаме българският работодател да се концентрира върху креативните дейности, а не в обсъждане на администрацията", добави Цветан Симеонов.