Пет ефикасни аромата, за да кажете "сбогом" на досадните насекоми

Радостта от лятото наистина може да бъде помрачена от досадните насекоми. За да се отървете от тях и да предотвратите техните нападения, достатъчно е да се подсигурите с някой от ароматните подправки или да засадите такива. Ето пет от ефикасните билки, които ще ви спасят от нашествието на досадниците.

 

Маточина - Тази билка е с хубави ароматни бели цветове, освен лековитите си качества може да задържи далече от вас комарите.

 

Босилек - Босилекът е прекрасна подправка за тестени и друг вид италиански специалитети. Изследване направено през 2009 г. показва, че етеричното масло от босилек е отровно за комарите.

 

Лавандула - Нежните цветчета на лавандулата не се справят само с комарите, те отблъскват също така молците и мухите. Полезно е да имате лавандула на терасата, но помага и парфюм с аромат на тази билка.

 

Джоджен - Понякога екстрактът от джоджен се използва за изработката на спрейове срещу насекоми, а маслото получено от него наистина пази комарите далеч от нас. 

 

Розмарин - Ако сте запланували да си направите барбекю или просто да запалите огън и да му се наслаждавате, не пропускайте да запалите и малко розмарин. Така ще сте спокойни от досадниците и с удоволствие ще подготвите гозбите за семейството и приятелите си, уверява БГНЕС.

 

Как с билки да преборите безсънието и високото кръвно - вижте: