Как се пише поезия в пинг-понг топче?

 

В София заработи нова вендинг машина, но не за кафе, а за стихове. Как се пише поезия в пинг-понг топче?


Някога това е било машина за пинг-понг топчета в цирка. Сега обаче старият автомат е в нова роля - да популяризира творчеството на изгряващи литературни таланти.


Вендинг машината за стихове работи по не по-различен от всички останали вендинг машини. Необходимо е само да се постави монета от един лев. След броени секунди се появява и малкото пластмасово топче. В него пък се намира произведението на някой млад, непознат и нечуван досега автор.


Всеки, който иска да се изяви пред по-голяма аудитория има свободата да го направи. Нужни са само лист и химикалка.


„Авторите могат да слагат листчета със своите стихове, мисли, част от произведения. Ние не виждаме и не подбираме това, което творците ще напишат”, разказва Мария Мичева.


На поетичния автомат предстои дълго пътешествие. Той ще обиколи десетки столични заведения.


„Различнен и достъпен начин хората да са близо до изкуството и да открият надяваме се своята нова литературна любов”, добавя Мария Мичева.


Своят принос даде и Йордан Радичков. Внукът на емблематичния българския писател също е тръгнал по неговите стъпки.


„По какъв начин можеш да достигнеш до по-широка публика е много трудна работа, тъй като в България хората не че не се интересуват от изкуство, просто като че ли има по-малко хора, които се интересуват”, на мнение е Йордан Радичков.


Затова и разчита експериментът с поетичната вендинг машина да има успех.


„Когато литературата е свързана с един по-различен начин на представяне, това винаги е интересно и винаги ще провокира по-голяма публика”, добавя Йордан Радичков.


А съвременната българска литература има нужда именно от това.


Повече по темата гледайте във видеото.