В момента се правят лабораторни тестове с мостри

Спукването на гума винаги ще бъде неприятно преживяване, но в недалечно бъдеще е възможно да отпадне необходимостта от лепене или подмяна. Вместо това, благодарение на изобретение на европейски учени, повредените гуми биха могли да се самопоправят в рамките на няколко часа, пише "Gizmag", цитиран от агенция "Фокус".

 

В момента производството на гуми включва вулканизация, при която към материала се добавят вещества, усилващи здравината му чрез формиране на пресичащи се връзки между полимерните вериги. Когато тези връзки се скъсат, те не могат да се поправят.


Екип от учени от Института “Лайбниц” и Дрезденския технологичен университет в Германия и Технологичния университет на Тампере във Финландия са опитват да заобиколят това ограничение, като премахнат вулканизацията от производствения процес. Изследователите са установили, че добавянето на въглеродна или азотна съставка има същия ефект, но позволява на нарушените полимерни връзки да се самозалепват.


При лабораторни тестове разрези в мостри от произведена с новия метод гума са се самопоправили при стайна температура. Процесът е задействан с нагряване до 100 градуса по Целзий за десет минути. След 8-дневен период самопоправилите се гумени мостри са издържали на налягане до 52 бара - значително повече от налягането, на което обичайно понасят автомобилните гуми. Учените посочват, че добавянето на други подсилващи агенти може допълнително да увеличи здравината на материала.