Русия обмисля да се включи във въздушните удари срещу "Ислямска държава"

 

Русия обмисля да се включи във въздушните удари срещу „Ислямска държава”. Това стана ясно след продължилата малко повече от час и половина дългоочаквана среща между президентите на Съединените щати и Русия. 

 

След като не се бяха виждали от 2014 година, Барак Обама и Владимир Путин разговаряха 90 минути за Сирия и Украйна. След края на срещата двамата лидери не направиха изявления и не отговориха на нито един журналистически въпрос. Малко по-късно руският президент даде пресконференция, на която обясни, че разговорът е бил конструктивен и делови, но и откровен. 

 

Барак Обама и Владимир Путин са се договорили за консултации между двете армии при потенциални операции в Сирия, за да се избегне конфликт в района. 

 

Руския обаче не изключва участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава”. Условието е те бъдат одобрени от ООН. И след срещата различните позиции между Москва и Вашингтон остават.  

 

Русия смята, че ще бъде голяма грешка, ако не се работи с президента Асад, а Съединените щати, заедно с Франция, отново потвърдиха, че сирийският президент трябва да си тръгне.