Какво търси Русия в Сирия?

И така, започна се. Още неприключила напълно с конфликта в Украйна, Русия официално заяви своята готовност да участва и в гражданската война в Сирия. А въпросите са много: Само в „Ислямска държава” ли се е прицелил Кремъл? Какво ще стане с руската военна база в Латакия? И най-плашещият въпрос, който допреди две години би предизвикал студени тръпки по гърба на световните дипломати, а сега прозвучава съвсем естествено: Какво търси Русия в Сирия – зона на влияние или нов Афганистан?

 

Сега Владимир Путин във всеки един момент може да даде заповед: „На оръжие!”, коментира руското издание „Московски комсомолец”. А руски военни части, както любезно ни уведомиха множество световни медии, вече отдавна се намират в зоната на сирийския конфликт в пълна бойна готовност. 


В един определен смисъл това беше почти неизбежно. Който каже „А”, трябва да каже и „Б”. Заявявайки на всеослушание, че иска да бъде „въоръжения арбитър” в близкоизточния военен конфликт, Путин вече не върви да се преструва, че никога не е имал такива амбиции. 

 

С течение на времето Кремъл успя да се превърне от парий в играч, коментира „Файненшъл таймс”. В рамките само на четири месеца Путин със своите дръзки и неочаквани ходове успя да се реабилитира и да скочи отново на световната политическа арена. Господарят на Кремъл се превъплъти в няколко последователни роли. Той беше ту своенравен играч със силно влияние в украинския конфликт, ту непосредствен участник в ядрената сделка с Иран, ту обединяващ фактор за незападните държави, и накрая - предполагаем спасител на режима на Асад, пише британското издание.  

 

„Мислите, че САЩ и Русия се разминават в мнението си за Сирия? Помислете пак” – с това заглавие излиза американското списание „Политико”. Според него зад затворени врати Обама и Путин са успели да се договорят за съдбата на Башар Асад. 

 

Кръвната вражда между Путин и Обама и техните непреки словесни дуели крият интересна действителност: днес двамата лидери са се съгласували повече от всякога в подхода си за Сирия. „Политико” цитира източници, според които въпреки острата реторика между двете сили, която се вижда на повърхността, има много по-голяма вероятност за съгласуване между Вашингтон и Москва - съгласуване, което ще удължи режима на Башар Асад и ще постави САЩ и Русия от една и съща страна срещу така наречената „Ислямска държава”.

 

И така, Путин бомбардира в Сирия, а светът наблюдава. Това боли, но е една логична последица от извръщането на погледа на Запада от близкоизточната политика, пише германското издание „Шпигел”. 

 

Разбира се, сега на западните хора инстинктивно им идва да се възмутят, че този Путин вече е станал труден за понасяне със своето тщеславие. Първо руският водач си направи база в Сирия, а сега прати и изтребители, които да атакуват… какво всъщност? Отговорът на този въпрос не е ясен. Но ние си знаем едно. На този Путин не може да му се има доверие. 

 

Геополитическото значение на руското участие във войната в Близкия изток не може да бъде подценявано, коментира „Взгляд”. Така Москва се превърна в център на неатлантическия миров ред. В определен смисъл това е заявка за световно лидерство, и то не просто в този смисъл, който влагат американците в него. Но трябва да осъзнаем – противодействието на тази заявка ще бъде много сериозно. 

А официално САЩ и Русия са в обтегнати отношения. Вижте подробности! 

Редактор: Гергана Тенева