Ударени са обекти в северозападната част на страната, както и в районите на Хама и Хомс

 

Русия твърди, че е унищожила щаба на „Ислямска държава”. 

 

При днешните въздушни удари в Сирия руски бойни самолети са поразили командния център в района на Хама, съобщи Министерството на отбраната в Москва. 

 

И днес руската бойна авиация продължи да поразява цели в Сирия. Освен щаба на „Ислямска държава”, са били ударени обекти в северозападната част на страната, както и в районите на Хама и Хомс. 

 

За последните 24 часа руските самолети са нанесли въздушни удари по 12 позиции на джихадистите, е официалната информация на Москва.

 

Според активисти обаче цели на ударите са групировки, които не са свързани с „Ислямска държава”, а се противопоставят на режима на Башар Асад. Подобни опасения изправиха един срещу друг Русия и САЩ, а външните министри на двете страни се срещнаха в Ню Йорк. 


Първите инструкции към нас бяха да се уверим, че военните на Съединените щати и военните на Руската федерация, които започнаха операции в Сирия по молба на сирийското правителство, ще започнат контакти, за да се избегнат нежелани инциденти", уточни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. 


 
„Аз изразих опасения, които споделих и по време на срещата на Съвета за сигурност днес. Опасения по отношение на типа и характера на целите, както и нуждата от изясняването им. Очевидно едно е сред целите да е "Ислямска държава", но ние сме притеснени, ако това не е така", посочи държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

След напрегнатия ден, в който отношенията между Русия и Запада допълнително се изостриха, американският държавен секретар и руският му колега все пак се опитаха да овладеят напрежението. 


 
„Постигнахме съгласие, че е наложително да намерим изход от конфликта и да избегнем ескалация или задълбочаването му от сили, които са извън контрол", заяви Кери. 


 
И все пак, по всичко личи, че очакваното затопляне след срещата между Обама и Путин е все така далеч.