Сред досегашните лауреати на наградата са Даян Кийтън, Морган Фрийман, Хю Джакман и Шон Пен

Арнолд Шварценегер получи наградата "Златна икона" на кинофестивала в Цюрих за четирите десетилетия работа във филмите и политиката, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

 

"Радвам се, че отново съм актьор. Щастлив съм, че служих и на обществото . . . Така че ще снимам още много филми", каза Шварценегер, приемайки наградата.

 

След награждаването на Шварценегер беше прожектиран новият му филм "Маги", в който той играе фермер, който е затормозен от грижите за умиращата си дъщеря.

 

Арнолд Шварценегер, който е на 68 години, стана известен като културист на 20-годишна възраст, а след това се превърна в кинозвезда. Към актьорството се върна след два мандата като губернатор на Калифорния от 2003 г. до 2011 г. Новите му филми обаче не могат да се похвалят с успеха на "Терминатор" и "Конан Варварина". Миналия месец телевизия NBC съобщи, че Шварценегер ще смени Доналд Тръмп, който се включи в кандидат-президентската кампания, като водещ на риалити предаването "Стажантът".

 

Наградата "Златна икона" е за цялостни постижения. Сред нейните досегашни лауреати са Даян Кийтън, Морган Фрийман, Хю Джакман, Шон Пен, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас.