Данните са на Американската геологическа служба

 

Мощен трус в Афганистан. 7.7 по Рихтер разтърси азиатската държава. По първоначална информация загиналите са 53-ма.

 

12 ученички били стъпкани до смърт, докато се опитвали да избягат от училището. Има и много пострадали хора, но до момента броят им не е известен заради прекъснатите комуникации.

 

Земетресението е било толкова силно, че е било усетено на хиляди километри от епицентъра, включително в Индия и Пакистан.

 

Епицентърът е бил под планинската верига Хиндукушя на 82 км югозападно от град Фейзабад, с население от 100 000 жители. Районът, намиращ се до границата с Таджикистан, не е гъсто населен.

 

Четиридесет минути след първия трус е регистриран вторичен трус с магнитуд 4,8 в същия района. Очаква се да има още вторични трусове в засегнатия район.

 

Пакистанските власти откриха две телефони линии за сигнали. А властите в град Пешавар откриха собствена „гореща линия“ за пострадалите.


Съобщава се за няколко свлачища в планински райони в страната, което води до опасеният,а че броят на загиналите ще е много по-голям.

 

Земетресението е предизвикало хаос и в Индия. В столицата Делхи стотици хора са напуснали домове, болници и офис сгради. Метрото също преустанови работа заради земетресението.

 

„Всички близо 190 мотриси, които се намират по линиите са спрели работа по време на земетресението. Движението по линиите вече е възстановено след основна проверка на линиите“, каза говорител на метрото в Делхи, цитиран от БГНЕС.