Репортерите на Нова Мария Милкова и Вероника Димитрова с награди от престижния конкурс „Валя Крушкина: журналистика за хората”

Репортерите на Нова Мария Милкова и Вероника Димитрова спечелиха награди в престижния конкурс „Валя Крушкина: журналистика за хората”. Това е четвъртото издание на конкурса, създаден в памет на журналиста Валя Крушкина. Мария Милкова спечели голямата награда за филма й за учителя Теодосий Теодосиев „Будителят без броня”, а отличието на Вероника Димитрова е в категорията „Телевизия” за разследването й за джебчийската мафия в Игнатиево. 

„Тази награда не е само моя, тя е за екипа, с който показах тези истории”, коментира в „Здравей, България” Мария Милкова. Тя посвети отличието си на своите учители, защото те са „много важна част от едно общество, а ние често го забравяме”. След репортажа й, излъчен в Темата на Нова, хора от цялата страна дариха средства, с които учениците на Теодосий Теодосиев вече учат в по-добри условия, а класната стая е променена и ремонтирана. 

„Това, което съм научила от журналисти като Валя Крушкина, е да следвам истинския път в журналистиката, а той не е никак лек”, отбеляза Мария Милкова. 

„Направихме много неща. Дадох всичко от себе си и поех много голям риск”, коментира репортерът Вероника Димитрова, която получи награда за разкритията си за джебчийската мафия в Игнатиево. „Оказва се, че държавата закриля тези хора”, отбеляза тя. Заради репортажите си Вероника Димитрова получи смъртни заплахи от лидера на партия „Солидарност”, включил в листите си мъжа на една от джебчийките. Прокуратурата започна разследване срещу него. Вижте повече във видеото.