Тази тема отдавна е в общественото пространство

 

Утопия или реална е идеята за базов доход? Тази тема отдавна е в общественото пространство. Вече има и конкретни предложения. 

 

"Става въпрос за инвестиция на държавата в развитието и образованието на всеки един гражданин. Социалните помощи са абсолютно безсмислени, защото те не направиха хората по-богати и сигурни, а точно обратното. Базовият доход е сума, която се полага на всеки един български гражданин, който има активна регистрация на територията на България. Колко пари точно ще се получават, ще се изчислява на база на БВП”, обясни в „Събуди се” Лидия Делирадева, съпредседател на Съюза за директна демокрация.

 

"Това не е българска идея, а на двама европейски професори. Тези пари се полагат през целия живот на човека. Ако това беше утопия и не е възможно, както твърдят политиците на прехода, ние нямаше за 26 години да се убедим, че социална политика у нас няма”, допълни Делирадева.

 

"За да получи някой нещо, някой трябва да му го даде. Тезата дава държавата е самозаблуда. Тя обаче няма свои пари. Ние обаче вече имаме един вид базов доход. Какво е безплатното задължително средно образование? Каква е разликата между тази нова или модифицирана идея за подпомагане? Това е кешът – даваме се пари, за да се развива. Недостатъкът на тази идея е универсалността й, която носи известна доза несправедливост. Не на този, който има нужда, а на всички”, коментира от своя страна бившият социален министър Иван Нейков.

 

"Базовият доход не е система на равенство, а на стимул за човека да работи, но да не бъде работещ беден. Тази идея е абсолютно невъзможна, ако в България продължава да управлява представителната демокрация”, контрира Делирадева.

 

"Събуди се" направи импровизиран референдум за идеята и събра мнението на хора в село Яна. Какъв е резултатът – разберете във видеото.