Световната здравна организация призова за повече усилия за справяне с проблема

Над 41 милиона деца под 5-годишна възраст са със затлъстяване, сочи ново проучване, цитирано от БТА.  

 

Световната здравна организация призова политиците, учителите и производителите на храни да положат повече усилия срещу наднорменото тегло на децата. 

Още по темата

 

Броят на малките деца със затлъстяване през 1990 г. е бил 21 милиона. Докладът на комисията за справяне с детското затлъстяване предупреждава, че положението може да се влоши.

 

За увеличаването на децата със затлъстяване допринасят биологически и поведенчески фактори. Най-много броят им е нараснал в държави с нисък и среден доход. 

 

Тенденцията е тревожна, защото е много вероятно затлъстяването да остане хронично. 
За детското затлъстяване най-голям принос имат храните и напитките с прекалено много захар, сол и мазнини, както и липсата на движение. Децата, родени от майки със затлъстяване или диабет, също са с повишен риск от затлъстяване. 

 

Детското затлъстяване може да причини сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, както и да допринесе за лош успех в училище. 

 

Световната здравна организация препоръча различни мерки срещу детското затлъстяване, като държавна политика за здравословно хранене и повече движение и облагане на нездравословните храни с допълнителни данъци.