В момента се извършват тестове на лекарства, които спират деменцията

Болестта на Алцхаймер може да бъде засечена 20 години преди появата на първите симптоми, са открили учени. Изследователи от Института “Каролинска” и Университета в Упсала в Швеция са установили, че възпалението в мозъка започва десетилетия преди заболяването да се прояви, пише "The Telegraph", цитиран от агенция "Фокус".

 

Това означава, че в бъдеще лекарите биха могли да предсказват при кои хора ще се развие болестта, когато все още има време за промени в начина на живот и за прием на медикаменти за забавяне на процеса.


В момента се извършват тестове на лекарства, които спират деменцията. Възможно е медикаментите да са достъпни за пациенти до няколко години, така че създаването на тестове, които диагностицират заболяването рано биха били изключително важни.


Учените в Швеция са изследвали семейства, които носят гени, обуславящи предразположение към Алцхаймер. Повечето хора развиват състоянието в средата на 50-те си години. Всички участници са преминали през тестове за памет и мозъчни изследвания.


Оказало се е, че при носителите на мутацията се наблюдават възпалителни промени - познати като активация на астроцитите, почти 20 години преди появата на проблеми с паметта. Астроцитите са вид мозъчни клетки, чийто брой нараства при травма, за да се подпомогне възстановяването.


Учените са открили и критичен период - приблизително 17 години преди развитието на симптоми, когато лепкавите амилоидни плаки, причиняващи деменция, започват да се увеличават. Изследователите посочват, че третирането на първичната причина за възпалението би могло да предотврати формирането на амилоидна плака.

 

“За момента няма терапевтична стратегия, която е успяла да промени развитието на болестта. Съществуващите сега терапии въздействат само върху симптомите, но не променят развитието на болестта. По тази причина при сегашната ситуация ранна диаганоза не би могла да спре демецията с наличните лекарства”, казва д-р Елена Родригес-Виетиц, един от авторите на изследването.