Остава обаче забраната за туристически посещения в Куба

САЩ и Куба ще подпишат споразумение, което ще позволи до 110 търговки полети на американски авиокомпании до Хавана и 9 други дестинации на комунистическия остров, пише АФП. 

Още по темата

 

Това означава възстановяване на въздушния трафик между двете страни след 50 годишна пауза. Веднага след подписването на договора американските авиокомпании ще могат да кандидатстват за работа по маршрутите. Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация в следващите месеци.

 

Остава обаче забраната за туристически посещения в Куба, която е част от търговското ембарго върху страната.

 

Плановете за възобновяването на въздушния трафик бяха обявени още през декември. Тогава беше отчетена първата година от началото на възстановяването на диалога между Вашингтон и Хавана. Миналия юли посолствата на страните в двете столици отвориха отново.

 

В рамките на новото споразумение кубински самолети също ще могат да летят до САЩ, но това не се очаква в непосредственото бъдеще, тъй като те също трябва да преминат процес на кандидатстване, администриран от американските власти. Търговските полети между САЩ и Куба бяха преустановени преди 53 години в рамките на наложеното от Америка търговско ембарго срещу Острова на свободата. От средата на 70-те обаче са позволени отделни чартърни полети при определени условия. 

 

Припомнете си какво се случи през лятото на 2015 година: