Шансът да се родиш на подобна дата е 1:1500

 

Да празнуваш рожден ден веднъж на четири години! По последни данни близо 5 милиона души по света са родени в последния ден на февруари през високосна година. Сред тях е и 36-годишна жена от Велико Търново. Мария Младенова казва, че се чувства специална, тъй като шансът да се родиш на подобна дата е 1 към 1500.


Тя се казва Мария. И днес е необикновено щастлива. Защото става на 36 години, но празнува деветия си рожден ден.


„Когато не е високосна година, празнувам рождения си ден на първи март. Случвало ми се е да се шегувам с възрастта си - когато се запознавам с някого, казвам, че съм на осем години. Обяснявам, че имам рожден ден през четири години”, казва Мария Младенова.


Въпреки че високосните години се славят като лоши, принадлежащи на Дявола, заради по-големия брой на дните, Мария вярва, че хора като на нея, родени на тази дата, имат късмет.


„Аз мисля, че се чувствам така - че имам по-силна интуиция. Понякога сънувам неща, които после се случват”, разказва Мария Младенова.


Макар и през четири години, досега Мария има зад гърба си запомнящи се рождени дни. Казва, че винаги празнува в изискани ресторанти със свои близки, а довечера ще спази традицията.


„Пожелавам си на първо място здраве, на второ място много любов и най-вече успех в работата“, казва Мария Младенова.


Рожденичката няма половинка до себе си, но е готова през тази високосна година да открие любовта на живота си. И тъй като традицията повелява на днешния ден жените да предлагат и брак, Мария се шегува, че след четири години може да има двоен празник.


Репортер: Юлияна Цанева