Христо Тиляшев проговори пред камерата на Нова

 

Съдът пусна от ареста осъдения за катастрофата в Калояновец. Докато обжалва присъдата си, Христо Тиляшев има забрана единствено да напуска страната.

 

Той проговори ексклузивно пред Марин Николов от „Разследване". 

 

Още по темата

„Няколко месеца след катастрофата започнахме да обръщаме сериозно внимание на темата, защото още тогава се наложи алтернативна версия – не човешка грешка на машиниста. След тази тежка присъда и отсичането, че Тиляшев е виновен за убийството на колегата си и раняването на пътниците си, ние питаме машинистът ли е виновен или проблеми на пътя и ако е второто – опитва ли се някой да скрие този факт”, заяви в „Здравей, България” разследващият журналист Марин Николов.

 

Версията на Тиляшев е, че е подлъган от взаимоизключващи се сигнали. По думите му в последния момент той и колегата му получават сигнализация, че трябва да минат вляво, а преди това сигнализацията им позволява каране със 100 км/час. Тоест, в последния момент няма как да намалят скоростта и така влакът дерайлира. Тиляшев е категоричен – не е виновен. „Не мога да поема вината на друг”, заявява той пред екипа на Нова.

 

Припомняме, че машинистът Христо Тиляшев, който управлява влака при катастрофата на гара Калояновец, получи присъда от осем години и половина затвор. Той беше признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на машиниста Венко Тодоров и нанасяне на средни телесни повреди на 14 пътници. Инцидентът стана през юли 2014 година.

 

Марин Николов обясни, че в неделя ще видим няколко точки, по които всичко е мъгла. Тиляшев е събрал доказателства, протоколи и регистрирани сигнали от свои колеги за несъответствие между стрелки и маршрут, за лошо качество на жп мрежата.

 

Всичко това очаквайте в „Разследване”  в неделя, след Новините на Нова в 19.