Това твърди близък до разследването на основание данните от черните кутии

Катастрофата на пътническия „Боинг“ в руския град Ростов на Дон може да е станала заради спор между пилотите. Това твърди близък до разследването източник, цитиран от руския вестник „Комерсант” и БГНЕС.

Още по темата

 

Този извод е направен след разшифроване на данните от черните кутии. От тях става ясно, че пилотите решили да извършат втория заход в ръчен режим. При набирането на височина те трябвало сами да определят ъгъла на наклона на носа на машината, като се ориентират по показанията на приборите. Според експертите екипажът не е отчел особеностите на „Боинг“-а при преминаването му от режим на кацане към набиране на височина. И така, вместо да се издигне плавно, самолетът се устремил нагоре като изтребител. Специалистите смятат, че пилотите, поради умора и липса на опит, не са разпознали самопроизволната маневра на лайнера. А след като скоростта му започнала рязко да пада, пилотите се сдърпали в кабината.

 

Управляващият увеличил оборотите на двигателя до режим на излитане, опитвайки се да набере скорост. Колегата му обаче смятал, че трябвало носът на самолета да се пусне надолу. С виковете „Стой! Къде? Спри!” той се обръщал към колегата си, като бутал щурвала напред, за да спре набирането на скорост. В резултат управлението на самолета прекъснало. В бордовия компютър постъпили импулси за манипулации, извършвани от пилотите и на двата щурвала.

 

Екипажът пристъпил към съгласуване на действията, едва когато двамата пилоти почувствали отрицателното претоварване, но вече било твърде късно.

 

Самолетът на компанията „FlyDubai”, който летеше от Дубай, катастрофира през нощта на 19 март, падайки вляво от пистата. Загинаха всички 55 пътници и 7-членния екипаж.