Тази година в селото бяха изпечени повече от 70 агнета
Днешният Гергьовден се отбелязва по уникален начин и в пазарджишкото село Паталеница. Това е единственото място у нас, където масово на открито и едновременно се въртят десетки гергьовденски чевермета. Тази година в селото бяха изпечени повече от 70 агнета. Жарта се прави само от лозови пръчки, които са подрязани миналата година от асмите и лозовите масиви. Традицията тук се спазва повече от половин век, като за първи път тази година във въртенето на чеверметата са включиха жени и деца.
"Тайната трябва първо да се одере хубаво, да не се надраска, да не се надроби", обяснява Борис Силкин.
"Докато огънят е по-силен, агнето трябва да е малко по-нависоко, защото ако агнето е по-ниско, жарта ще го хване отвънка и отвътре ще остане сурово. И който обича, пълни агнето вътре с ориз, било с дреболията на агнето, било с гъби, кой както го обича", обяснява Траян Тренков.
"Баща ми е Георги и на този ден всички се събираме, независимо кой къде се намира в нашата страна или извън страната. Задължително на този празник се събира целият род", казва гордо Ваня Андонова.