Артериалната хипертония засяга целия организъм, не само сърцето

Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията - 17 май. За изминалата 2015 г. броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса.

 

Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.

 

Артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на артериалната хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

 

Всяка година 17 май протича под различно мото, с цел да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българската лига по хипертония избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките ѝ усложнения.

 

По данни на Българското нефрологично дружество хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

 

В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе национална кампания. На 17 май 2016г., от 10 до 16 ч., в 11 града от страната БЛХ традиционно ще проведе кампанията на открито под мотото “Нормалното кръвно налягане - здраве за бъбреците“. На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене - най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.