Стресът и напрежението са верни спътници в натовареното ни всекидневие

Умствената умора е рядко обсъждан въпрос тези дни, макар да става все по-сериозен проблем. В днешни дни водим стресиращ и изтощителен начина на живот. Затова ви предлагаме някои от признаците, които да ви покажат дали наистина се намирате на ръба на психическа криза.

 

1. Твърде много неща се случват наведнъж

Чувствате се претоварени? Вероятно трябва да правите няколко неща наведнъж - да слушате, да забелязвате, да проявявате умствена дейност или физическо движение, да слушате другите. Когато има твърде много информация, идваща от всичките ви сетива, мозъкът ви може да започне да показва признаци на стрес и умствена умора като многократно повтаряне или пропускане на детайли.

 

2. Ядете нездравословни храни все по-често                                           

Случвало ли ви се е непрекъснато да ходите до автомата за храна? "Колкото по-изморени сте, толкова повече копнеете за високо въглехидратни и със съдържание на мазнини храни", казват специалистите.

 

3. Не разполагате с достатъчно време за почивка

Не можете да си спомните последния път, когато отидохте на почивка? Има две стратегии, които могат да помагат на хората за по-ефективно справяне с умствената умора, като се избягват нещата, които я причиняват. Трябва да дадете почивка на ума и тялото си.

 

4. Блокирате

Психичното блокиране е когато се чувствате изцедени, така че не можете да продължите да мислите. Установено е, че умствената умора довежда до психично блокиране "като автоматична гаранция, което не позволява на индивида да работи непрекъснато". С други думи, не можете да продължите да използвате мозъка си, защото той просто ще спре да работи за вас, когато сте наистина уморени.

 

5. Имате емоционални изблици

Депресия или тревожност може да са симптоми за умствена умора. Да бъдеш психически уморен много прилича на това да си депресиран, защото нивото на умствена енергия е ниска. Може даизпитвате гняв и страдание, ако не можете да контролирате дадена ситуация.

 

6. Физически симптоми

Главоболие, стомашен дискомфорт, диария, запек, загуба на апетит, безсъние и нервност са някои физически симптоми, които биха могли да ви подскажат, че страдате от умствена умора.

 

7. Забравяте неща

Забравянето и пропуските в паметта са признак на умствена умора. Вашият мозък обработва толкова много информация наведнъж, но не може да създаде спомени, липсва ви концентрация върху нещо за дълъг период от време. Необходимо е да избегнете всичко, което ви натоварва излишно.

 

8. На ръба сте да рухнете

Вземането на решения по цял ден ви кара да се чувствате психически изтощени и не можете да отговаряте на никого повече. Отново трябва да се отдадете на заслужена почивка и да оставите другите да свършат останалата работа.

 

Стажант-репортер: Андреа Йовева