Медикаментът е на Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания

Френски учени създадоха лекарство, което атакува меланомни клетки, без да засегне здравите, предаде Франс прес. Това дава надежди на засегнатите от тази агресивна форма на рак на кожата. Лекарството, кръстено НА15, е разработено от учени под ръководството на Стефан Роки от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания, информира БТА. 

 

Меланомът засяха меланоцитите - клетките, отговорни за синтеза на меланин, който придава цвета на кожата, се припомня в комюнике на института. Съществуват три стадия на развитие на меланом - радиален растеж, при който ракови клетки се разпространяват безразборно в епидермиса, вертикален растеж, свързан с инвазия на ракови клетки, и метастазен стадий, при който ракови клетки се разпространяват в периферни тъкани.


"Създаването на нови лекарства е важна крачка напред към прилагане на ефикасни биотерапии срещу този вид рак. В тази насока нов вид лекарства, известни като тиазол бензенсулфонамиди, са с обещаващи противоракови свойства. Първоначално тези лекарства бяха използвани срещу диабет тип 2", отбелязват учените. 


След многобройни експерименти учените модифицирали структурата им, за да получат НА15. 
Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Cell.  

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си