Преди месец Народното събрание реши проповядването на крайни идеи да се криминализира

В България има почва за радикален ислям, предупреди главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно се обяви за повече държавен контрол във вероизповеданията. 
По темата
Съвсем скоро се очаква парламентът да запише проповядването на радикален ислям като престъпление наред с разпространяването на фашистка идеология и призивите към война.
 
Именно тези промени в Наказателния кодекс събраха днес в Народното събрание, главния прокурор, председателя на ДАНС, депутати и експерти. Законовите промени получиха принципната им подкрепа. Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че опасността от радикални ислямистки течения засягала страната ни не по-малко от всяка друга в Европа.

С уговорката, че споделя лично мнение, главният прокурор Сотир Цацаров отсече: „Твърдението, че у нас почва, наченки на радикален ислям няма, бих го определил меко казано като невярно”. 

За пример първият обвинител даде делото срещу имамите в Пазарджик. „Мисълта, че с двата съдебни процеса в Пазарджик проблемът е решен, също е невярна”, заяви Цацаров. 

Главният прокурор препоръча по-строг режим за регистрация на изповеданията и още по-строг за духовното обучение - само от завършили у нас преподаватели. 

 „В момента има 450 джамии затворени. Това е опасност. Те са затворени, защото не им плащат заплати. Само че в тези джамии без имами ще отидат хора, които не знаем какво ще проповядват”, коментира бившият главен мюфтия Недим Генджев. 

От главното мюфтийство не изпратиха представител, за да потвърди или опровергае тезата на вечния им опонент. Българските служби обаче търсят опасността по-скоро другаде.

Според председателя на ДАНС на българска почва радикализацията би могла да се роди най-вече у маргинални групи срещу финансови стимули и зависимости. Що се отнася до тревогата на турския посланик Сюлейман Гьокче за незаконни училища у нас на сочения за организатор на неуспелия преврат в Турция -  Фетуллах Гюлен, Димитър Георгиев беше лаконичен: „Нямаме такава информация”.

Мюсюлманите в българския парламент в лицето на ДПС и ДОСТ не участваха в дискусията.