Небето над България ще бъде ясно от 22.00 в петък вечер до 3.00 часа в събота сутрин

Часове преди настъпването на „Нощта на желанията" очакваме кулминацията на Персеидите. Рекордният звездопад тази година обещава много повече сбъднати мечти.

По темата

Облаците ще се окажат най-сериозният враг на наблюдателите тази вечер. Само най-търпеливите ще успеят да сбъднат по някое желание. 

Откривателят на астероиди - така наричат д-р Сунай Ибрямов, открил над 30 астероида, от които три са потвърдени от Международния център за малки планети.

И въпреки че сега в работата си вече търси млади звезди в далечни галактики, Сунай ще съзерцава небето с надеждата да зърне падаща звезда. И да си пожелае най-важното – „скоро да направим тестовете на телескопите в Шуменската обсерватория и да започнем да правим още по-сериозни наблюдения”.

Става дума за двата купола на обсерваторията. В тях са скрити мощни телескопи с възможности да гледат на светлинни години от нашия малък свят. Техниката вече работи.

Обсерваторията се готви за безсънна нощ с много любопитни посетители. За да видят падащите звезди, те няма да имат нужда от сложната астрономическа апаратура. Сред тях ще има и професионалисти в астрономията, които ще се опитат да запечатат блясъка на метеорите. Истински шанс е човек да хване не просто падаща звезда, а така наречените „болиди”.

Тази нощ е кулминацията на метеорният дъжд. Макар и с по-слаба активност, падащите звезди ще могат да се уловят и в следващите 10 дни.