Щастлива съм, че донесох радост на толкова много хора, каза тя след състезанието

Сребро за Мирела Демирева в скока на височина на Олимпийските игри в Рио след 1.97 m от първи опит! 

"Щастлива съм, че успях да донеса радост на толкова много хора", заяви тя непосредствено след състезанието, като сподели, че е била много притеснена. 

"Тепърва започваме", категорична бе тя. 

По темата

26-годишната Демирева изравни личния си рекорд в дисциплината със 1.97 метра, осигурявайки си второто място в крайното класиране.

Така след 16 години без олимпийско отличие в леката атлетика, България отново има медал от най-престижния спорт на Игрите! Последната ни медалистка беше Тереза Маринова, която стана шампионка в тройния скок през 2000 г. в Сидни.

Щастлива е и цяла България. Майката на новата ни сребърна медалистка е спринтьорката Валя Демирева. "Миналата година на световното в Пекин обещах, че в Рио илзизам за медали, така че изпълних си обещанието си, щастлива съм", сподели Демирева.

„Толкова съм щастлива, че преливам от емоция в емоция. Нямам думи да го опиша”, сподели развълнуваната майка за "Събуди се". 

Сбъднатата мечта на Мирела събра и нейни съученици от столичното 95-о СОУ "Проф. Иван Шишманов". "Побеждаваше дори и момчетата на спринт на 50 метра, още докато бяхме деца. Беше отлична ученичка  винаги се справяше добре, каквото и да правеше", разказаха те.

Че Мирела ще постигне своята мечта, категорична беше и олимпийската ни шампонка Стефка Костадинова, която още преди 3 години я посочи като свой наследник.  

Шампионка в Рио стана испанката Рут Бейтия, която преодоля същата височина, но без да допусне неуспешни опити в състезанието преди това. Мирела имаше фал на 1.88 метра. С бронз остана Бланка Влашич от Хърватия, - 1.97 метра, но преодолени от втори опит.

И трите медалистки правиха опити и на 2.00 m, но никоя не се справи с тази височина.

Мирела Демирева, състезателка на "Берое" Стара Загора, е европейска вицешампионка в дисциплината през 2016 година.

Това е вторият медал за България на олимпиадата в Рио де Жанейро, след като по-рано състезателката ни в борбата Елица Янкова спечели бронз.

Демирева донесе 19-ия медал за страната ни от Олимпийски игри в леката атлетика. Сребърните отличия от днес стават седем. Златните медали са пет, а бронзовите – шест, припомня bgathletic.com​.

Страната ни има още две втори места в дисциплината на състезания под петте преплетени кръга – на световните рекордьорки – бившата Йорданка Благоева (Мюнхен 1972) и на настоящата Стефка Костадинова (Сеул 1988). Благоева има бронз и в Монреал 1976, а Костадинова спечели олимпийското злато в Атланта през 1996 г. 

Още спортни новини - на gong.bg

Снимки: Getty Images