Ансамбълът по художествена гимнастика успя да стигне до почетната стълбичка

Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика грабна бронзовите медали в многобоя на Олимпиадата в Рио де Жанейро. 

По темата

Момичетата ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова достойно се състезаваха на финала и успяха да стигнат до почетната стълбичка. 

В изключително оспорвания финал гимнастичките ни събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение се качиха втори на почетната стълбичка.

Исках момичетата да играят така, както играха”, сподели пред NOVA треньорът на националния отбор Ина Ананиева  минути след официалното връчване на медалите в многобоя.  „Толкова сме щастливи, че накрая успяхме да вземем и медал от Олимпиада, само той ни липсваше”, каза още тя. 

След като се получи бронзовия си медал капитанът на националния ансамбъл Михаела Маевска призна, че това е било последното състезание за нея, Ренета Камберова, Християна Тодорова и Цветелина Найденова.

„Наистина, сега вече можем да кажем, че успяхме да сбъднем мечтата си – да вземем медал от Олимпиадата. Толкова сме щастливи, че дори не можем да го опишем. Излязохме днес и оставихме сърцата си на терена, играхме като истински лъвове. Играхме и за удоволствие“, сподели тя. Именно Михаела ще носи българския флаг при закриването на Олимпиадата.

"Състезанието беше невероятно, а конкуренцията – изключителна. Като знаем през какво преминаха тези деца, този бронзов медал има цвета на златото“, коментира Нешка Робева в ефира на Спортно шоу Гонг по Дарик радио.

Българските момичета донесоха много радост на родната публика първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълниха чисто композицията си „Ювиги Хан“ на композитора Георги Андреев чисто и получиха оценка 17.700 точки.

След това ансамбълът изпълни прекрасно и композицията с два обръча и три чифта бухалки. Съчетанието, поставено по филмовата музика от „Матрицата“, беше оценено с 18.066 точки.

Гимнастичките ни, водени от треньора Ина Ананиева, бяха втори след първото изиграване, когато всички лидери допуснаха грешки. След вторите изпълнения момичетата ни спечелиха бронзовото отличие.

Олимпийското злато отиде при Русия, който събра сбор от 36.233 точки (17.600 за пет ленти и 18.633 за обръчи и бухалки). Среброто е за испанките, които също се представиха на ниво – (17.800 и 17.966) 35.766 точки.

Челната олимпийска шестица допълват Италия с 35.549 точки, Беларус с 35.299 и Израел с 34.549. Останалите два ансамбъла, оформящи осмицата са – Украйна с 34.282 и Япония с 34.200 точки.

По време на първата ротация треньорът на украинките Ирина Дерюгина подаде контестация за оценката на своя тим на пет ленти. След детайлното разглеждане на съчетанието, момичетата получиха дори по-ниска оценка от първоначалната – 16.866 (вместо първоначалната 16.916).

В крайна сметка, нашите момичета успяха да достигнат върха, който гонеха в последните 4 години.

Още спортни новини - на gong.bg