Последва серия от силни вторични трусове

Земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер удари Централна Италия в 7.41 ч. местно време в неделя сутрин, сочат данни в Европейския сеизмологичен център.

СНИМКИ ОТ НАЙ-ЗАСЕГНАТИЯ РАЙОН ВИЖТЕ ТУК

Трусът бил с епицентър на 68 км от Перуджа, на дълбочина от 10 км. Усетен е в северните и южните части на Ботуша, Словения, Босна и Херцеговина.

По темата

Местните медии събщават, че цели села са се срутили - райони, които бяха сериозно засегнати от предишното силно земетресение преди три дни. Няколко часа след труса от италианската "Гражданска защита" съобщиха, че няма жертви. Леко пострадали са деветима души.

НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПО СВЕТА (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Италия ще възстанови всички домове, църкви и имущество, разрушени при земетресенията през последните два месеца, заяви днес министър-председателят Матео Ренци, цитиран от "Ройтерс".

"Ще възстановим всичко - домовете, църквите и предприятията. Всичко, което е необходимо за възстановяването на тези райони, ще бъде направено", каза Ренци часове след новия силен трус в централната част на страната.

Българи в Италия разказват, че че земетресението е било "като бомба". Епицентърът - точно на същото място, където през август почти 300 души бяха погребани под руините.

Трусовете е усетила и българската треньорка по художествена гимнастика Кристина Гюрова. Тя живее във Фабриано, на около 50 километра от епицентъра.

МОМЕНТЪТ, В КОЙТО КЪЩА РУХВА ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ИТАЛИЯ (ВИДЕО)

В градчето Норча, монаси и монахини избягаха панически на улицата.

„Вторичните трусове продължават, много сгради се срутват. В историческия център на Норча продължаваме да издирваме хора, но не би трябвало да има, защото те бяха евакуирани”, обясни Лука Кари, говорител на пожарната в град Норча.

Устоялата на предишните трусове историческата базилика на Свети Бенедикт от 14-ти век, този път се срути. А монасите и монахините коленичиха пред отломките й, за да се помолят.

„Моля се за пострадалите, за семействата, чиито домове са разрушени. За спасителите. Нека Бог им даде сила, а Богородица да ги закриля”, каза папа Франциск.

След труса още една забележителност остава в историята - срути се известната часовникова кула в град Аматриче, пострадала сериозно при предишния трус през август.

САМУЕЛЕ, КОЙТО ВЯРВА, ЧЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО Е ПРИЗРАК (ВИДЕО)

Повечето жители на района с най-сериозни разрушения бяха евакуирани преди дни.

Катедралата "Свети Павел" в Рим е пострадала от земетресението тази сутрин в Централна Италия и храмът е бил затворен за посетители, информира БТА. По стените са се появили пукнатини. "Свети Павел" е един от четирите катедрални храмове на апостолската столица.

Технически групи от специалисти и пожарникари са направили проверки на постройките на територията на Ватикана, включително и на катедралата "Свети Петър", но не са открити никакви повреди.

По-рано днес беше съобщено за рухнали църкви в редица градове в близост до епицентъра. Значителни щети бяха нанесени на храма "Свети Бенедикт" в Норча.

КОИ СА НАЙ-СИЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Посланикът на България в Рим Марин Райков съобщи за NOVA, че няма пострадали наши сънародници. Някои от тях споделиха, че трусът е бил много силен, дори в Рим и ги е уплашил сериозно.

В района на земетресението живее и лекоатлетката ни Ивет Лалова. В момента обаче тя не е в Италия.

 

Днешният силен трус беше последван от вторични със сила над 4 по Рихтер.

"Има опасения, че до 100 хиляди души може да са останали без дом след труса сутринта", заяви президентът на област Марке Лука Черишоли, цитиран от БТА.

Около 15 000 души са без електричество според Италианската гражданска защита. Началникът й Фабрицио Курчо каза, че има проблеми със снабдяването на региона с питейна вода.

 

Сеизмолозите предупреждават, че има опасност от още силни земетресения на Ботуша.

"Сеизмичната активност в Централна Италия, където през последните два месеца имаше три мощни труса, ще продължи, не са изключени нови силни трусове, но те не могат да бъдат предвидени. В сегашната последователност на сеизмичната активност няма никаква аномалия. За зоните от централните Апенини са характерни земетресения с голяма магнитуд. Такива земетресения е имало през 17-и и 18-и век, а последното бе през 1997 г. След подобни мощни трусове винаги очакваме дълга вълна на вторични трусове, но не е възможно да се предскаже дали ще има второ силно земетресение", заяви пред ТАСС ръководителят на департамента на Националния институт по геофизика и вулканология в Пиза, Джилберто Сакороти, цитиран от БТА.