Комисията ще проверява и обработва всички сигнали за изборни нарушения

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проверява и обработва всички сигнали за изборни нарушения, а малко след това ще започнат да пристигат и изборните книжа, за да разберем какъв избор е направила днес България.

Във Facebook страницата на Новините на NOVA следете развитието на изборния ден. Ще получавате ексклузивна информация за хода на вота.

По темата

„Засега няма нищо притеснително. Нямаме сигнали за тежки нарушения. Изборният ден може да бъде удължен до 21 часа, ако пред секцията има чакащи”, каза Цветозар Томов от ЦИК.

Той допълни, че в деня за размисъл също не е имало сигнали за нарушения.

Секционните избирателни комисии са инструктирани да обясняват на гражданите, че могат да гласуват за президент и на референдума. Ако човек е гласувал за едното и след това е размислил и иска да упражни правото си на глас, може да се върне и да гласува два пъти.

В 500 секции ще може да се гласува и машинно.

Към 10 часа в Централната избирателна комисия са получени 12 сигнала за нарушения. Те не са сериозни - за несгънати бюлетини, за бавно гласуване, за гласуване в две отделни стаи, за лоша организация на работата на комисията.

Предстои ЦИК да провери и сигнал за комуникация на турски език в една секционна избирателна комисия (СИК).

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".