Депутатите може и да дадат зелена светлина на предложението за мажоритарна система

Референдумът няма да бъде валиден. Това категорично заявиха от ЦИК, след като от инициативния комитет на Слави Трифонов ги обвиниха в манипулация.

От ЦИК пресмятат, че независимо дали 13-те хиляди спорни бюлетини са валидни или не, референдумът няма да прехвърли необходимата граница от 3 500 585 гласа. Крайната сметка ще е готова едва в петък. 

По темата

Независимо от резултата референдумът се оказа приемлив за почти всички в парламента. По всичко личи, че дори да се окаже невалиден, депутатите може и да дадат зелена светлина на предложението за мажоритарна система.

Народните представители обаче ще могат да видоизменят въпроса, в случай, че референдумът не се окаже задължителен за изпълнение. 

"Не чухте какво ни казаха 3,5 милиона българи в неделя, не чухте гласа на тези хора, който каза: "Не ви харесваме", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Вие сте против мажоритарния елемент. Вие го въведохте през 2009 година и след това оценихте грешката, която допуснахте, защото знаете, че нямате обществена подкрепа за вашите кандидати", репликира я председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"От политическа партия ГЕРБ и от парламентарната група обмисляме да подкрепим всички предложения, които бяха направени с референдума", каза още Цветанов. 

Зелената светлина в парламента обаче съвсем не гарантира, че въпросът за мажоритарната система ще бъде приет във варианта, предложен в референдума.

Депутатите имат право да видоизменят въпросите от референдума и могат да се спрат на мажоритарна система, но на друг принцип.