"От музиката струи положителна и заразяваща енергия", коментира певецът на българска земя

"Обичам да експериментирам с музиката", заяви в София Аделмо Форначари - славеят на италианската музика Дзукеро. След кратка пауза за медиите, той се отправи за саундчек в НДК, където тази вечер ще представи дванадесетия си студиен албум "Black Cat", информира БГНЕС.

Славеят на италианската музика Дзукеро с концерт в България

Соул, хоспъл, блус, поп или рок – няма непознат музикален стил за Дзукеро и както самият той призна с музиката обича да експериментира, а защо не и с български фолклор. 

Легендарният италианец, спечелил си и прякора „Лудия шапкар”, се появи в София без шапка, но шеговито добави, че в гардероба си има няколкостотин – над 300 и забележете, не всички са скъпи и „маркови”. Не, обича да ги купува отвсякъде, има дори няколко американски, наподобяващи реквизита на уестър филмите.

Получил псевдонима си от своя начален учител, „захаросаният” музикант не забрави да отбележи, че понякога може да е и доста горчив. В музиката му обаче едно е сигурно – от нея струи положителна и заразяваща енергия. Именно до тази енергия ще могат да се докоснат всички, които присъстват на концерта на легендарния италианец тази вечер в Зала 1 на НДК. На сцената Дзукеро ще излезе с 14 музиканти от световно ниво.

И още нещо, което слодели захарният италианец в София, той вече стяга куфарите за предстоящото си турне, което ще стартира догодина и ще мине през няколко континетна.

Кой е Дзукеро?

40 млн. продадени албума за близо 40 години на сцената, два приза от Световните музикални награди (World Music Awards), няколко номинации за "Грами", шесткратно признание от Европейските платинени отличия (Europe Platinum Awards) като артист, продал 1 млн. копия от албумите си на Стария континент, множество други престижни призове - всичко това е Дзукеро (Zucchero). Легендарният глас на Италия, подарил на меломаните хитове като огнения "Baila Morena" и прочувствения "Senza una donna".

Дзукеро е един от малкото италиански музиканти, които продават най-много записи и е работил съвместно с множество големи звезди като Ерик Клептън, Лучано Павароти, Шерил Кроу, Том Джоунс, Брайън Адамс, Пол Янг, Стинг, Рей Чарлз, Ронан Кийтинг.

И още нещо интересно - той е единственият италиански музикант, който участва на фестивала Уудсток, а също и на концерта в памет на Фреди Меркюри „Freddie Mercury Tribute“ през 1992 г. След това взема участие и на всички събития от 1994 година с Нелсън Мандела. Гастролирал е в САЩ, Аржентина, ЮАР, Малайзия и Япония.

„Непредсказуем и универсален” - така го определя музикалната критика. "Както Брус Спрингстийн представя Америка, а Боно - Ирландия, Дзукеро е гласът на Италия за цял свят".